Saç Mezoterapisi

Saç Mezoterapisi

Mezoterapi ve Saç Mezoterapisi Hakkında Genel Bilgi

Mezoterapi uygulaması ilaçların deri içi veya deri altına enjeksiyonu olduğuna göre klasik tıbbın bir tekniğidir.

Klasik olarak ağızdan alınan hap veya kalçaya yapılan iğnede verilen ilaç tedaviye uzak bir bölgeden verilmiş olmaktadır. Mezoterapide ise hastalığın yerleştiği alanla, tedavi uygulama alanı birbirine yaklaştırılmaktadır.

Saç mezoterapisi de bu amaçlar için belli periyotlarla saçlı deriye uygulanabilir bir tedavi şeklidir. Saç mezoterapisinin doğru endikasyonda hem bayanlar hem erkeklerde; hem saç dökülmesini yavaşlatıcı hem de var olan saç tellerini kuvvetlendirici etkileri gözlenmiştir.

Kullanılan İlaçlar ve Özellikleri

Önce kafa derisi EMLA veya benzeri bir kremle uyuşturulur. Sonra seçilen ilaç karışımları, bölgesel olarak küçük dozlarda özel iğneler ve özel tekniklerle cilt içine verilir. Dermis veya hipodermis, mikrosirkülasyon yoluyla aktif maddenin ulaşması gereken yere doğru yavaşça salındığı rezervuar bölge haline gelir. Dolayısıyla bu bir bölgesel-yerel tedavi yöntemidir.

Kullanılan İlaçlar ve Özellikleri

Özel kokteyller ile saçlı deriye özellikle vitamin takviyeleri yapılabilir ve bu bölgeye olan kan dolaşımı geliştirilir. Kıl foliküllerinin kanlanmasının arttırılması daha iyi beslenmelerine ve gelişmelerine yardım eder.

Saç gelişimine yönelik mezoterapi değişik besin maddelerini (biotin, hyalüronik asit ve silika gibi), vazodilatörleri ve androjen blokerleri kullanır. İlk uygulamadan haftalar sonrasında saçların tekrar geliştiği gözlenir, yaklaşık altı ay sonrasında dökülen bölgeler yeniden canlanır ve normal yapıda saçlarla yer değiştirir. Uygulamaların belirli aralıklarla devamlılığı gereklidir.

Saç Mezoterapisinin Avantajları

Bu yöntemin diğer klasik ilaç tedavilerine göre üstünlüğü ilaçların küçük dozlarda bölgesel kullanılmasıdır. Yan etki riskinin önemsiz sayılabilecek kadar az olması ve sonuçlarının etkili olmasıdır.

Diğer bir ifadeyle hastalık alanı ile ilaç uygulama alanı birbirine yaklaştığı için (bu nedenle çok daha az dozda verilen) ilaçların yan etkileri yok denecek kadar azalırken, ilaç direkt hastalık alanına giderek istenen etkisi artmaktadır.

Etki Mekanizmaları ve Tedavi Amacı

Bu maddeler ile yapılan kokteyller dermal papilla düzeyinde etki ederek saçların gelişimini, yenilenmesini uyararak keratin üretimini düzenlerler.

Kokteyldeki vazodilatör(damar genişletici) maddeler fonksiyonel bir mikrosirkülasyon sağlayarak saç foliküllerinin kanlanmasını arttırırlar. Böylece saçın canlanmasını ve kalınlaşıp parlamasını sağlarlar. Sinir uçlarından salınan mediatörleri kontrol altına alırlar.

Ayrıca immun üniteyi etkileyerek immun saç dökülmesini önlemeye çalışırlar.

Kokteyldeki vitaminler ve elementler saç dökülmesini engellerler; yağ sekresyonunu düzenlerler ve kepek oluşumunu azaltırlar, antioksidan özellikleri ile katkı sağlarlar.

Sonuç olarak ulaşılan nokta; ilaçların küçük dozlarda bölgesel kullanılmasıdır. Yan etki riskinin önemsiz sayılabilecek kadar az olması ve tedavinin daha çok etkili olmasıdır.

Saçlı Deri Mezoterapi Endikasyonları

  • Erkek tipi saç dökülmesinde (androgenetik alopesi)

  • Şakaklarda saç toplamaya bağlı dökülmelerde

  • Doğum sonrası dökülmelerde

  • Daha çok kadınlarda görülen diffuz (genel) dökülmelerde

  • Erkeklerde erken evrede yapılan tedavi daha etkilidir.   

Mezoterapi Kontrendikasyonları

Hamileler, emzirenler, immunolojik hastalığı olanlar, kanser hastaları, antikoagülan tedavi görenler uygun hasta değildirler. Şeker hastalığı olanlarda hastalığın durumuna göre karar verilir.

Editör: Mehmet Nebil Bozdoğan
Telefon numarası: 0 (312)  426 37 60
İçerik güncellenme tarihi: 29.07.2023