Göğüs Küçültme

Göğüs Büyümesinin Nedenleri

Göğüs büyümesi genç kızlıktan beri var olabilir (virjinal hipertrofi), sonradan şişmanlama ile ortaya çıkabilir, gebelik sonrasında göğüsler büyük kalabilir, bazı hormonal ilaçlar (kortizon vb) kullanımı sırasında veya sonrasında göğüs büyümesi olabilir. Bazen de bizzat göğüsün kendisinde bir kitle özellikle tek göğüsü büyütür.

Ailevi yatkınlık bu sebeplerden herhangi biri ile beraber ortaya çıkabilir. Hormonal sebep sonlandığı takdirde genellikle meme büyümesi durur.

Makromasti olarak adlandırılan meme büyüklüğü bazan o kadar ileri boyutlara ulaşır ki Gigantomasti (dev meme) şeklinde tezahür eder. Hem çok büyük hem de çok sarkık olan göğüsler artık vücuttan ayrı birer parça gibidirler.

Uzman Yaklaşımı Nasıl Olur?

Göğüs büyüklüğü nedeniyle başvuran bir hanımda öncelikle göğüs muayenesi yapılmalıdır. Göğüs ölçüleri de bu arada kayıt edilir. Memelerde ve koltuk altlarında kitle bakılır.

Önceki meme hikayesi öğrenilir (şüpheli kitle, akıntı vb) ve nihayet ailedeki meme hastalıkları sorgulanır. Daha sonra gerektiği durumlarda memelerin ultrasonik incelenmesi istenebilir.

Ultrason tetkiki kolay ve zararsızdır, ışın alınmaz ve memelerdeki şüpheli kitleler hakkında iyi bir fikir verir. Öyle ki bu ultrasonda şüpheli bir kitle çıkarsa küçültme ameliyatında bu kitle çıkarılıp patolojik incelemeye gönderilebilir.

Göğüs büyümesi (meme büyümesi) devam ediyorsa büyümenin nedenlerine yönelik testler istenir. Göğüs büyümesi durmuşsa meme küçültme ameliyatına karar verilebilir. Hastanın beklentileri burada önemlidir. Kaç bedene kadar küçültme istediği, kalacak izlerin yerleri ve benzeri ayrıntılar tartışılır.

Göğüs Küçültme Meme Kanseri Riskini Azaltır Mı?

Meme küçültme (Göğüs Küçültme) ameliyatı meme kanseri olma şansını otomatikman azaltır. Meme dokusu ne kadar küçülürse kanser gelişme şansa da o kadar azalır. Bu nedenle Göğüs küçültme (Meme Küçültme) ameliyatlarının sağlık açısından da olumlu etkileri vardır.

Göğüs Küçültme Ameliyatı

Göğüs küçültme (Meme Küçültme) ameliyatlarını Estetik ve Plastik Cerrahi uzmanları yapabilir. Genel beden ölçüleri ve göğüs kafesine uygun olarak, hastanın beklentileri de dikkate alınarak işaretleme yapılır. Meme başı büyükse onun da küçültülmesi planlanır. Ayakta yapılan bu işaretlemeye ameliyat sırasında uyulur çünkü yatarken ölçüler değişmektedir.

Göğüs küçültme (Meme Küçültme) ameliyatı genel anestezi ile yapılır. Gerekli miktarda deri ve meme-yağ dokusu çıkarılırken meme başı olması gereken yere süt kanalları ile beraber taşınır.

Kalan meme dokusuna şekil verilir ve göğüs ön duvarına dikişlerle asılır. Olası kan ve sıvı birikimini önlemek için vakumlu dren konur ve dokular gizli dikişlerle kapatılır. Dren yeri ve bazı kritik bölgeler hariç genellikle alınacak dikiş yoktur ve gizli dikişler kendinden erir. Bütün işlemler göğüs estetiği dikkate alınarak yapılır.

Göğüs Küçültme Ameliyatı Sonrası Zorluklar Nelerdir?

Göğüs küçültme (Meme Küçültme) ameliyatı sonrasında uzman doktorun gerekli gördüğü kadar hastanede yatmak ve onun önerilerine uygun davranmak, hem ameliyat sonrası olası terslikleri önler hem de erken dönemin daha rahat atlatılmasını sağlar.

Koruyucu antibiyotikler ve ağrı kesici ilaçlar gereklidir. Drenler 3-4 gün veya daha sonra alınabilir. Bandajlar genellikle drenlerle beraber çıkarılır ve hemen özel destekli sütyene geçilir. Bu sütyen 1-3 ay zorunlu olarak takılır ve 3 ay sonunda ağır sporlar dahil her türlü aktiviteye izin verilir.

Meme küçültme (Göğüs Küçültme) ameliyatı küçük ölçekli bir ameliyat olmamakla beraber öyle aşırı zorluklar da yoktur. Doktorun önerileri ile erken dönem nispeten rahat atlatılabilir. 

Bazı hassas bünyelerde doku içindeki dikişler birkaç hafta içinde kendisini dışarı atabilir, dikiş doktor tarafından çıkarılıp atılırsa hemen düzelme olur. Bütün işlemler göğüs estetiği dikkate alınarak yapılır.

Ters-T Ameliyat İzi

Ameliyat her ne kadar gizli dikişlerle yapılsa bile ters T şeklinde izi mutlaka kalır. Bu iz 3 ay içinde solmaya yüz tutar ve geçen zamanla daha da belirsizleşir.

İz kalmasında kişisel farklılıklar da sonuca tesir eder, bazı kişilerin yarası çabuk iyileşip izleri kaybolurken bazılarının yaraları geç kapanır ve izleri uzun süre belli olur. Periyodik doktor kontrolleri sırasında izlerin durumuna göre bazı ilaçlar yararlı olabilir.

Ameliyat Sonrası Emzirme ve Memebaşı Hissi

Bu operasyon sırasında süt kanalları kesilmediği için olası doğum sonrası emzirme mümkün olur. Bir nedenle meme küçültme (Göğüs Küçültme) ameliyatı genç kızlarda da uygulanabilir. Ancak meme dokusu küçültüldüğü için otomatikman süt vermede azalma olabilir. Bütün işlemler göğüs estetiği dikkate alınarak yapılır.

İlk birkaç hafta meme başları hissiz kalmakla birlikte zamanla bu his tamamen veya büyük oranda geri dönmektedir.

Bazı çok büyük memelerde istisnai olarak meme başı ancak kesilerek nakledilebilir ve bu sırada süt kanalları da kesilir. Bu yöntem sadece doğum yapmayacak bayanlarda seçilir.

Yine bu yöntemde meme başı hissi uzun süre geri gelmeyebilir. Ancak bu yöntem nadiren ve çok büyük memelerde, orta yaş ve üzerindeki hanımlarda son çare olarak kullanılır.

Gebelik ve Meme Sarkması

Gebelik çok önemli bir hormonal travmadır ve göğüslerde farklı değişikliklere yol açabilir. Göğüs küçültme (Meme Küçültme) ameliyatı olmasa da gebelik sonrası memelerde sarkma olabilir, ancak göğüsler ne kadar küçükse bu sarkma tabii ki o kadar az olur. Diğer bir deyişle göğüsleri küçültülmüş bir hanımda gebelik sonrası gelişebilecek meme sarkması daha az olacaktır.

Göğüs küçültme (Meme Küçültme) ameliyatı sonrasında gebeliğe bağlı meme sarkması gelişirse emzirme sonrasında bazı düzeltmeler gerekebilir. Bu düzeltmeler genellikle daha küçük çapta işlerdir ve tamamen eski ameliyat izlerinden yapılabilir, yani ilave ameliyat izi olmaz.

Göğüs Sarkıklığı ve Dikleştirme

Göğüsler zaman içinde, kilo alıp verme, doğum, emzirme, menapoz, genetik sebepler ve yaşlılık gibi nedenlerden dolayı aşağıya doğu sarkma yapabilir. Yerçekimi daima bu nedenlere katkıda bulunur. Bu durumda Göğüs Sarkıklığı veya meme sarkıklığı oluşmaktadır.

Bahsedilen sebeplerden dolayı meme derisi elastikiyeti azalır, çatlaklar belirir, ayrıca meme bezini göğüs kafesine bağlayan Cooper ligamanları gevşer. İşte bu şekilde meme dokusu ve meme başı aşağıya sarkar ve ayrıca göğüslerin içi boşalabilir, meme üst kısmı düzleşir.

Göğüs Dikleştirme Ameliyatı

Göğüs sarkıklığını, diğer bir deyişle meme sarkıklığını gidermek için göğüs dikleştirme (meme dikleştirme) ameliyatı (Mastopeksi) yapılır. Mastopeksi (göğüs dikleştirme meme dikleştirme) ameliyatında sarkıklığın dercesine göre meme başı etrafından başlayan bazı izler kalması söz konusudur. İzlerin sebebi meme başını yukarı almak ve bu ameliyatta fazla deriyi çıkarıp atma gereğidir. Sonuçta izler sadece meme başı etrafında, meme başı+meme altında dik çizgi şeklinde (vertikal mammoplasti), memebaşı+ters T şeklinde olabilir. Bu izler ameliyat sırasında en ince tekniklerle ve en iyi dikiş malzemeleriyle çizgi şeklinde oluşturulur. İlk aylarda belirgin olup zamanla silikleşir. Ancak izler ne kadar iyi bir teknikle yapılırsa yapılsın nihai sonucu kişinin yara iyileşme ve iz bırakma kabiliyeti belirler. Ameliyat sonrası erken dönemde izler için iz azaltıcı kremler, silikon tabaka vb. önlemlerle sağlıklı sonucu almak mümkündür.

Göğüs dikleştirme (meme dikleştirme) ameliyatında çoğunlukla dren gerekir. Ameliyat gecesi hastanede kalmak uygun olur.

Göğüs Dikleştirme Ameliyatı Sonrası

Göğüs Dikleştirme (meme dikleştirme) Ameliyat sonrası çoğu durumda 2-3. gün drenler ve pansumanlar çıkarılır, hemen askılı sportif bir sutyene geçilir. Askılı sportif sutyen kullanımı ameliyattan sonra en az 3-6 ay tavsiye edilir.

Mastopeksi (göğüs dikleştirme meme dikleştirme) ameliyatının kalıcılığı tartışmalıdır. Ameliyatla elde edilen olumlu değişiklikler zamanla yavaş yavaş azalmaya başlar. İleriki dönemlerde aynı izlerden küçük toparlamalar gerekli olabilir. Bunun sebebi ameliyat (göğüs dikleştirme meme dikleştirme ameliyatı) ile güzel bir şekil elde edilebilmesine rağmen bazı faktörlerin hiç değişmemesidir: Deri ve bağ dokularının kalitesi aynıdır (zamanla gevşemeye müsait olabilir), yerçekimi faktörü yine aynı şekilde mevcuttur.

Mastopeksi ameliyatı (göğüs dikleştirme meme dikleştirme ameliyatı) sonucunun kalıcılığını artırmak için sık kilo alıp vermelerden kaçınmak (deri ve bağ dokularını daha da gevşetir) ve askılı sportif sutyen kullanmak (yer çekimi etkisini azaltmak için) yararlı olur.

Göğüs Dikleştirme Ameliyatı + Silikon Protez

Meme sarkıklığı veya Göğüs sarkıklığı olan bir kadında meme kitlesi de küçükse tek başına mastopeksi ameliyatı memenin üst kısmını dolgunlaştıramaz. Bu durumda mastopeksi + silikon meme protezi (Göğüs protezi) yapılması çok yararlı olur. Mastopeksi ameliyatına silikon protez eklenmesinin avantajları:

  • Meme üst kısım düzlüğünü alır, bu bölgeyi dolgunlaştırır.

  • Meme içini doldurduğu için mastopekside (göğüs dikleştirme meme dikleştirme) atılacak deri miktarını azaltır. Daha az deri atılınca daha kısa çizgisel iz kalması sağlanır

  • Mastopkesi (göğüs dikleştirme meme dikleştirme) ameliyatına kalıcı bir komponent sağlar.

Editör: Mehmet Nebil Bozdoğan
Telefon numarası: 0 (312)  426 37 60
İçerik güncellenme tarihi: 29.07.2023