Saç Dökülmesi

Saç Dökülmesi

Erkeklerde Görülen Saç Dökülmesi (Androgenetik Alopecia)

Erkeklerde saç dökülmesi genellikle erkeklik hormonu ile bağlantılıdır ve genetik geçiş gösterebilir. Buna androgenetik alopesi denir. Androgenetik alopeside t. hormonunun vücutta dihidrot. (DHT) dönmesi duyarlı saç köklerinin kaybı ile sonuçlanır.

Erkek tipi saç dökülmesi genel olarak en sık görülen saç dökülmesi tiplerinden biridir: Alın saçlı deri çizgisi geriye doğru kayar, saçlar belirgin olarak incelir (minyatürizasyon). Paralelden tepe bölgesinde de açıklık başlayabilir. Erkeklik hormonuna hassasiyet ve genetik faktörler söz konusudur. Stres de saç dökülmesine olan yatkınlığı artırır.

Uygun ilaç tedavisiyle bu tip saç dökülmesi yavaşlatılabilir, dökülmüş saçların tek ve etkili tedavisi ise sadece saç ekimidir.

Kadınlarda Görülen Saç Dökülmesi

Kadınlarda saç dökülmesi çok değişik nedenlerden olabilir; Demir, bakır, çinko eksikliği, tiroid hormonu düzensizliği, yumurtalık kistleri, androjen hormon fazlalığı vb. Bu nedenle önce sebebe yönelik olarak bu konuda uzmanlaşmış doktorların yaklaşımı gereklidir. Erkeklik hormonunun neden olduğu erkek tipi dökülme bazen kadınlarda da olabilir. Erkeklerde daha erken, kadınlarda daha geç başlar ama kadınlarda çok daha hızlı seyreder.

Genel Bilgiler

Geçici ve kalıcı saç dökülmesi yapan başka birçok sebep de vardır. Saçkıran, liken vb kafa derisi hastalıkları, traksiyonel alopesi, trikotilomani, kemoterapi, telogen effluvium, haricen kullanılan bazı saç boyaları vb gibi.

Telojen saç dökülmesi (Telogen Effluvium) en sık görülen saç dökülme tiplerinden biridir. Büyüme dönemindeki saçların (anajen evre) hızla dinlenme dönemine (telojen evre) geçmesi ile oluşur. Sıklıkla ani olarak baslar. Zaman içinde dökülme şiddeti azalarak 6-8 ay sürebilir.

Saçkıran hastalığı (Alopecia Areata) yuvarlak alanlar halinde saç dökülmesi yapar. En çok ergenlik döneminde olur, sebebi tam bilinmez, immünolojik problemler, stres neden olabilir. İlaçla tedavisi vardır. Çoğunlukla 1.5 yıl içinede geriler ama dirençli tipleri uzun yıllar sürer, tedaviye de dirençli olabilir.

Uygun olmayan saç kozmetiklerinin kullanılması, saçların başın üzerinde gergin sekilde toplanması (traksiyonel alopesi), radyasyon tedavisi, frengi, trikotilomani (kişinin kendi saçlarına zarar vermesiyle karakterize bir saç dökülme tipi). Ayrıca bazı sistemik hastalıklar, deri kanserleri, kimyasal-termal yanıklar, liken vb cilt hastalıkları geri dönüşümsüz saç kayıplarına neden olmaktadır. Bu durumlarda saç kökleri tamamen hasar görür.

Saç dökülmesi yaşayan bir kişinin mutlaka bu konuda uzman bir doktora danışması gereklidir. Aksi halde saç dökülmesi kalıcı olabilir. Uluslararası saç restorasyonu cerrahisi dernekleri ISHRS ve ESHRS üye doktorları saç dökülmesi sebepleri hakkında sürekli bilgilendirmektedir.

Saç Dökülmesi Yavaşlatılabilir Mi?

Saç Ekimi ya da Saç Nakli sağlıklı ve güçlü saç köklerinin sağlıklı bölgeden, genellikle başın arka bölgesinden alınarak zayıf veya yoksun bölgeye taşınması işlemidir.

Modern anlamda saç nakli folliküler ünitler halinde FUT ve FUE yöntemleriyle yapılıyor. FUT yönteminde enseden bir saçlı deri şeridi alınır ve canlı saç kökleri folliküler ünitler halinde bu şeridin içinden tek tek ayıklanır.

Ensedeki yara dikişle kapatılır ve sonuçta ileride görülmeyecek şekilde gizlenir.

FUE yönteminde ise enseden canlı folliküler ünitler tek tek alınır. Dağınık halde alındığı için ensede iz belli olmaz. Bu yöntemle vücut kıllarından saç nakli yapmak da mümkündür, ensenin yetersiz olduğu durumlarda bu yöntem kullanılır. Her iki yöntemde de ekim şekli aynıdır; ekilecek bölgede minik kanallar açıldıktan sonra bu folliküler ünitler tek tek ekilir.

Bir folliküler ünit 1,2 veya 3 kök içerebilir. Örneğin 1500 folliküler ünit nakledilmişse bunların bazıları 2 ve 3 kök ihtiva ettiği için yaklaşık 3500-4000 saç telinin nakledildiği anlaşılır.

Saç Nakli

Saç dökülmenizin derecesini yandaki skaladan bulunuz (size en yakın resmin derecesi) ve tüm sorularınızla beraber [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Size kaç greft gerektiğini, kaç gün gerektiğini ve bütün diğer ayrıntıları hemen bildirelim.

Editör: Mehmet Nebil Bozdoğan
Telefon numarası: 0 (312)  426 37 60
İçerik güncellenme tarihi: 29.07.2023